8 Şubat 2011 Salı

Hiçbir şey hayat kadar şaşırtıcı olamaz, yazı hariç..

Dün gece "Kara Kitap"ı kimbilir kaçıncı kez karıştırırken düşündüm benim için önemli olan, bayıldığım kitapları.. Sonra paylaşayım istedim..

"Hiçbir şey hayat kadar şaşırtıcı olamaz, yazı hariç"..
"Kara Kitap" (hiçbirine haksızlık etmek istemem) belki de en güzel kitabı Orhan Pamuk'un.. Uzun süre sokaklarda gözlerim Galip'i aradı.. Sonra kendimi aradı.. Galip bulabilmiş miydi? Ben bulur muydum?


 Kara Kitap, Orhan Pamuk, İletişim Yayınları, 448 sf, 26,50 tl


Bazı geceler alır, sayfalarını karıştırırım.. Her seferinde ağlamak isterim.. "Kara Kitap" denince aklıma Boğaz'ın suları gelir, puslu soğuk kış günleri gelir aklıma.. Rüya'yı düşünürüm.. Onu çözemem hiç, anlayamam.. İçim kararır derken mutlu olurum.. 

"Galip'in Rüya'yı aradığı gibi arıyoruz gerçeği.."

Bir diğeri "Büyücü" ya da orijinal adıyla "The Magus".. Yazarı John Fowles.. Kitap hakkında konuşmak zor.. Sabaha karşı bir saatte bitirmiş garip duygularla uyumuştum.. Uyandığımda yeni bir kitaba başlayamadığımı gördüm.. Okunacak bir şey yoktu üstüne.. Bir süre artık okuyamayacağım sandım..  Zamanla etkisinden az da olsa kurtuldum.. 


 Büyücü, John Fowles, Ayrıntı Yayınları, 681 sf, 40 tl

"Özgürlük bir seçim yapıp o yolda devam etmekti; insanın içgüdü ve iradesinin, kendini tek başına yeni bir duruma fırlatıp atmasına izin vermesiydi. Şansımı denemem gerekiyordu. İçinde bulunduğum bu bekleme odasından kurtulmalıydım." 

"Bazı deneyimler seni öyle ele geçirir ki, tek katlanamadığın şey bunların sonsuza dek var olamayacağı düşüncesidir."

Bir de sonunda bir söz var ki!! Onu yazamam kitabı okuyacaklara haksızlık olur diye düşünüyorum..

Bir de "Çalıkuşu" var elbet.. Reşat Nuri Güntekin.. Bir adamın böyle bir kitap yazdığına sonunu okumasam inanmazdım.. Bilmeyenimiz yok.. Ama Feride günümüzde bile zor rastlayacağımız biri.. İnatçı, güçlü, kararlı.. Ortaokuldan bu yana ezberlemiş olmalıyım artık kitabı.. Onun neşesi, hüznü, öfkesi..Scarlet O'hara ya (Rüzgar Gibi Geçti) benzeyen bir tarafı var Feride'nin.. 


Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin, İnkilap Kitabevi, 408 sf, 21,60 tl


Aaah bir de Hababam Sınıfı var.. Ortaokulda aldırttığım Rıfat Ilgaz Şaheseri..Benim yemek kitabım:)) Üstünde kahveden dolmaya her tür yiyecek içecek izine rastlarsınız.. Bir ara annemin hışmına bile uğramıştı zavallı:)  Çok şey öğrendim ondan.. Mesela "Somnanbül" nedir siz bilir misiniz??


Hababam Sınıfı, Rıfat Ilgaz, Çınar Yayınları, 463 sf, 15,63 tl


Otostopçu'nun Galaksi Rehberi'ne gelelim.. İki kere okudum.. Kütüphaneye iade etmeyi hep geciktirdim.. Seviyorum napiim.. Douglas Adams'ta olan espri anlayışının başka kimsede var olabileceğine inanmıyorum.. Her sözün arkasında bir iğneleme, bir eleştiri, ağız dolusu kahkaha:)) Üçüncüye de okurum bıkmam:)) Bir de ah derim bir babil balığım olsaydı, kulağıma koysaydım:))) Kısaca Arthur Dent, Ford prefect, Babil balığı, Cırlak Canavarı, Ebedi dumura uğratıcı, Slartibartfast, Zaphod Beeblebrox.. Hepsi birer efsane:))



Otostopçunun Galaksi Rehberi, Douglas Adams, Kabalcı Yayınları, 705 sf, 20tl (başka yerlerde 40 tl, ama Kabalcı'da indirimli haberiniz olsun:)


Bir ekleme yapmam gerekti.. Nasıl unutmuşum bilmem.. Haruki Murakami deli dahisiyle geçen sene tanıştım.. "Zemberek Kuşu'nun Güncesi".. Okurken yaşamaya başlıyorsunuz.. Kendimi Japon sanmam öyle yakındı..  Kalktım makarna pişirdim.. Telefon çaldı çaldı çaldı.. Kedim kayboldu.. Bir kuyuya indim.. Tarçın ve annesi Muskat ile tanıştım.. Bitince sanki hayat bitti.. Ben kimdim hatırlayamadım.. 



 Zemberek Kuşu'nun Güncesi, Haruki Murakami, Doğan Kitap, 744 sf, 33 tl


Ben bu adama bir nobel veriyorum taa gönülden:)) 


Böyle daha çok kitap var benim için önemli olan.. Aklıma geldikçe yazarım:))

2 yorum:

  1. yaaa bişeyimiz de benzemesin be :)yemek kitabı diil yemekli kitaplar var bende :) hem de rıfat ılgaz'ın :) al atını,garibin horozu,altın ekicisi,çatal matal kaç çatal...her tür yemek yendi bunların üstünde :)salçalı makarna ilk sırada yer alıyo :) scarlet o'hara tespitinin aynısını ben de yapmıştım çok şaşırdım şimdi :)aslında niye şaşırıyorum ki? bi an önce buluşup deriiin mevzulara girmemiz lazım seninle :) geçen her an zaman kaybı :)

    YanıtlaSil
  2. Ya evet mümkün olan en kısa zamanda buluşmak şart:))

    YanıtlaSil