5 Şubat 2011 Cumartesi

Ajanda 2011

Metis'in 2005 yılından bu yana çıkardığı ajandalardan haberdar mısınız?? Değildiyseniz bile eminim bu sene bir fikir edindiniz..

Metis Yayınları 2005 senesinden bu yana her sene belli bir konsepte dayalı ajandalar çıkarıyor.. Sene sene irdeleyecek olursak; 2005-edebiyat, 2006-doğa, 2007-cadılar, 2008-yaratıcı direniş, 2009-hayvanlar ve insanlar, 2010-illallah ve son olarak 2011-ırkçılık, ayrımcılık ve nefret suçları..

Bu sene ki ajandanın basımı durdurulmuş deniyor.. Neden?? Atatürk'e saygısızlık.. Gerçekten böyle bir şey mi var?? Bana kalırsa yok arkadaşlar.. Kanıt olarak ileri sürülen şeyler o kadar komik ki!! Birinin suçunu yüzüne vurunca üste çıkar, savunmaya geçer ya.. Durum bundan ibaret bana kalırsa..
Ben ajandamı Aralık ayında aldım.. Ajandanın soldaki sayfalarında "ırkçılık, ayrımcılık" gibi kavramların üstüne işeyen bir erkek çocuk, sağa denk gelen sayfalarında ise "kardeşlik, masumiyet" gibi kavramların yanında duran sevimli bir kız çocuğu figürü var (hadi şimdi de ajandanın ne kadar seksist olduğundan dem vuralım). Nefret suçlarının işlendiği belli günlere göndermeler yapılmış.. Pek çok mühim şahsiyetin nefretle ilgili sözlerinden alıntılar var.. Ve konuyla ilgili bir dolu bilgilendirici, önemli not (islamafobi nedir?, diaspora nedir? gibi)..

Metis yayınlarına dair suçlamalara internetten rahatlıkla ulaşabilirsiniz.. Ama ajandayı alıp bir bakmadan (bulabilirseniz tabii) karar vemeyin lütfen..

Ajandadan bazı alıntılar yaparak bitirelim bu gerçekten mühim konuyu..

  • İnsanları birbirlerinden nefret ettirmenin yegane yolu, onları birbirlerinden uzak tutmak ve birbirinden ayırmaktır_ Margaret Walker.
 black and white by i must be dead
  • Bir insandan nefret ediyorsanız, onda kendinde olan bir şeyi görüyorsun demektir. Knedimizde olmayan bir şey bizi rahatsız etmez_ Hermann Hesse.
 peace pennies by sway 220
  • Kendinden nefret etmeden başkalarından nefret edemezsiniz_Oprah Winfrey.
  • Vatan sevgisi harika bir şeydir. Ama sevginin etrafına neden sınırlar çizelim ki?
  • Soykırım, ırkçılığın mantıksal bir sonucudur_James H Cone.
  • Ben ne Atinalı ne de Yunan'ım, ben dünya vatandaşıyım_Socrates.

1 yorum:

  1. kesinlikle katılıyorum! artık abarttılar kimseye en ufak laf söylenmiyo yaa herkes ne kadar hassaslaştı böyle! iyice zıt kutuplar meydana geldi toplumda.birini seven diğerini sevemez,sevmesi kabul edilemez gibi gösterilmeye çalışılıyor ve çok da başarılı olundu bu konuda.yazık.gerçekten çok yazık...gel de ilerleme kalkınma bekle bunların konuşulduğu yerde....

    YanıtlaSil