4 Mayıs 2011 Çarşamba

Ben Geçen Hafta..

1. Ne Okudum?


Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam'ını okudum.. Derin bir ah çektirir bu kitap adama.. Tembel değil aylak o.. Aylaklığı herkes beceremez.. Başlı başına zor bir iştir.. Zengin değil hem paralı.. Adı C. Sadece C. Bir de B. var hep oralarda, yakında.. Onların dışındaki herkesin ismi var.. Ayşe, Güler, Garson.. Okudukça okumak istiyor insan.. Ben kütüphaaneden alıp okudum ya ilk gördüğüm YKY'den alacağım kendisini.. 


"Yarın!" dedi. Yarın ne olacak? Sevgi dedikleri bu iç karışıklığı, bu özlem mi yoksa? Üzgünüm. Haydi uzat ellerini, somurttuğum zamanlar yaptığın gibi, alnımı tutup ger de güleyim.

" İşte yirminci yüzyıl bu! Asfalta kusmak!"

"Yüzüne baktıkca ona sarılmaktan çekiniyordu. İçini böyle çırılçıplak açan birinin, artık bunları gören insanı sevemeyecegini sanıyordu. 'Beni bırakırsa, bunları anlattığı için bırakacak' diye düşündü".

"Dünyada hepimiz sallantılı, korkuluksuz bir köprüde yürür gibiyiz. Tutunacak bir şey olmadı mı insan yuvarlanır. Tramvaylardaki tutamaklar gibi. Uzanır tutunurlar. Kimi zenginliğine tutunur; kimi müdürlüğüne; kimi işine, sanatına. Çocuklarına tutunanlar vardır. Herkes kendi tutamağının en iyi, en yüksek olduğuna inanır. Gülünçlüğünü fark etmez."

"Kelimelere herkes kendine göre bir anlam,bir değer veriyor galiba.Bu değerler aynı olmadıkça iki kişi iki ayrı dili konuşuyorlarmış gibi olmuyor mu?"

"Dış kapıyı çarpıp çıktığı sokak tenhaydı. Şehirdekilerin çoğu şimdi ya yataklarında ya da yataklarına yakındılar. Caddeye doğru yürüyordu. Karşıdan gelen bir kadın onun uzağından dolaştı. Arkasından gitmedi. Biliyordu. Yanından hızla geçen taksiye baktı. İçinde oturan kadınla erkek sanki iki mankendiler. "Neden? Neden böylesiniz?" Olanla yetinerek, aramadan düşünmeden yaşanılsın diye yaratılmış bir dünyada yalnızdı. Sırtı kaşınıyordu. Eve gidip yıkanacaktı."

"Böyle içten yalnız çocuklar gülebilir. Bir de deliler... Eskiden başımı bu bacaklara yatırmıştım." 

Bunları kurtarmanın yolunu biliyorum. Kocaman sinemalar yapmalı. Bir gün dünyada yaşayanların tümünü sokmalı bunlara. İyi bir film görsünler. Sokağa hep birden çıksınlar. 

Aylak Adam, Yusuf Atılgan, YKY Yayınları, 8,5 TL

Bir not; Sakın ha romantik, lirik bir kitap sanıp aldanmayın.. Son derece gerçekçi, postmodern bir roman okumaya hazırlanın:)

2. Ne İzledim?

Bu hafta her telden film izledim..

2007 yapımı.. Imdb puanı 5.8/10.. Sıkıntılı bir akşamda izleyip canınızı biraz daha sıkabilirsinz.. Çok kötü değil ama toparlanamamış bir hikayesi var.. Jane Fonda, Georgia rolünde çok iyi..

2009 yapımı bir film.. Üstelik imdb puanı 7.9/10.. Georgia Rule çok daha iyi bir film buna göre.. Demek ki neymiş imdb puanlarına aldanmayacakmışız:) Ama vakit geçirmek için bile izlemeye değmez bana kalırsa.. 


Yakışıklı (!) bir adamla güzel (!) bir kadını hangi filme koysak izlenir yanlış bir mantık.. 2010 yapımı filmin imdb puanı 6.3/10 ve ben ilk sahnesinden itibaren sıkılmaya başladım.. Bitse de yatsam diye diye, oflaya puflaya izledim.. 


Ben maymun iştahlı biriyim.. Her şeyi okuyayım, her filmi izleyeyim.. Ama gerçekten sevdiğim film, yerimden kalkmadan izleyebildiğim filmdir.. Çünkü konsantrasyon sorunum var ve bir filmi oturup başından sonuna kadar bir solukta izlemem çok zor.. Ya örgü örmeliyim ya sinemada olmalıyım.. Roman Holiday benim bir solukta izlediğim filmlerden.. 2., 3. kez de izleyebilirim.. Audrey Hepburn hayranıyım zaten.. Kısaca doyamadım.. 1953 yapımı film Hepburn'ün ilk başrolü ve bu filmle en iyi kadın oyuncu Oscar'ını da almış.. Filmin imdb puanı 8.1/10..   


İzlememiştim daha önce.. 2002 yapımı eğlenceli, komik.. Gerçekten güldürüyor..Imdb puanı 5.8/10 ama keyifli zaman geçirmek için ideal.. 



3. Ne dinledim/dinliyorum?

Maroon 5 bu hafta en çok takıldığım grup oldu.. 

I don't mind spending everyday
Out on your corner in the pouring rain
Look for the girl with the broken smile
Ask her if she wants to stay awhile
And she will be loved
She will be loved

4. Nereyi gezdim?
Hiçbir yeri gezmedim açıkçası.. Haftasonunu evden çıkmadan geçirdim.. İyice dinlendim:))



5. Takıldığım yemek?

Mücver.. Nasıl canım istedi bütün hafta.. Sonunda annem geldi bana mücver yaptı.. Çatlayana kadar da yedim:)



6. Takıldığım içecek?

Melisa çayı.. Yemeği fazla kaçırıp da mide ağrıları, rahatsızlıkları başladı mı melisa çayı imdadıma koştu her seferinde..

7. Beni çok mutlu eden şey?

Cumartesi akşamüstü yaptığımız market alışverişi.. Süper bir hava, akşam güneşi, üste öylesine geçirilmiş şeyler, aylaklık, yürüyüş, onu mu pişirsek bunu mu muhabbetleri..

8. Nelere sıkıldım/kızdım?


Güneşe kızdım.. Bir görünüp bir kaybolmasına sıkıldım.. Yasaklardan bıktım.. Kitaplar, heykeller, yurtdışı alışverişleri, internet.. Yasaklar diye bir oyunu vardı Zeki-Metin'in.. Tekrar izlemenin zamanı biraz olsun neşelenmek için..

9. Ne aldım?

Bir kapri, bir elbise, bolca takı, ayakkabı.. Aldıklarım postu için tık tık!!

10. Nede aklım kaldı?

Ah o karpuz küpeler aaaahhh!! Kendileri Atlas pasajında ikamet etmekte ve fiyatları gayet uygun.. F bana aldırmadı.. Aklım takıldı.. 

Bir de Pera Müzesi'nde ki yen sergilerde aklım kaldı.. Acil gidilmeli:)

5 yorum:

  1. o kitabı bende okudum hatta odev hazırlıycam onun uzerine cok guzeldi(:

    YanıtlaSil
  2. ne özet bi yazı olmuş ;) çok beğendim.Aylak Adam ahhh.aynı cümleye takılmışız " İşte yirminci yüzyıl bu! Asfalta kusmak!" o kadar önemli bir kitap ki ,ayrıca bir yazı hazırlıycam kendisiyle ilgili.Şu mücver'in fotosunu koymasaydın iyiydi ya ;) yaz geldiği için çok dikkat ediyorum ve şimdi yapsalar koksa gidip yemem o iradedeyim,tadını unutunca hatırlamıyorda insan,ahh o koku :( keşke erkekler gibi olsak :/ şu hangover'ın sonu nasıl bitiyor ? yarım bırakmıştım da

    YanıtlaSil
  3. Nameless; Böyle güzel, iyi bir kitapla ödev hazırlamak bile zevkli:)

    Arsız Kedi; Teşekkür ederim.. ÇOk çok güzeldi di mi? Okuyup beğenmeyecek kişi az çıkar diye düşünüyorum.. Bu arada, ara sıra kaçamak olur.. Mücver yemezsek belki bahar hiç gelmez:)) Bir de şu geldi aklıma belki fırında yapabilirsin.. Kızartmayınca o kadar fena diil..Hangover'da nerede kaldın bilmiyorum ama meğer bu akıllılar arkadaşalrını yatakla beraber çatıya atmışlar.. Kapı kapanınca da orda kilitli kalmış.. Sonunda dişçi olanın aklına geldi de kurtarılar çocuğu:)

    YanıtlaSil
  4. hadi ya :D çok güldüm,gene en sağlamı dişçi imiş :D hmm fırında mücver ,ayy saat gece 2 o kadar da açım ki,ben gece gece bu mücverli posta niye girdim ki :D

    YanıtlaSil
  5. :)) ahaha valla bu benim suçum değil.. Vaktinde uyusan acıkmazsın bak o saatte:)))))

    YanıtlaSil