21 Ekim 2010 Perşembe

Faydalı Bitkiler-1

Ben her tür ota bayılan biriyim.. Salata yaparım, çayını yaparım, yemeğini yaparım.. Dün öğle yemeği ağır mı geldi nedir bir mide ağrısı başladı ki sormayın.. Eve geldim.. Alışverişe çıkmadan melisa çayı yaptım kendime.. Melisa çayının sakinleştirici etkisini biliyorum.. Biraz rahatlamak istedim.. Dönüşte bir fincan daha içtim.. Ağrı kesildi.. Bugün öğleden sonra yine ağrı başladı.. Ben yine melisa çayı içtim.. Ağrım yine geçti.. Bu işte bir iş var dedim.. Biraz araştırdım.. Meğer bir çok şeye iyi geliyormuş melisa.. 




Oğulotu / Lemon balm / Melissa isimlerinden bazıları.. Yaprakları incecik ve yumuşak tüyleri var.. Limon kokulu ayrıca..




Aktarlarda kurusunu rahatlıkla bulabileceğiniz bir bitki..



Ben çayını yapıp içiyorum.. Bunun dışında limonataya ya da cin toniğe çok yakışıyormuş.. Denemek gerek.. Çayını yapmak çok kolay.. 2-3 çay tatlı kaşığı kuru melisa yaprağını (Taze bulduysanız ne mutlu size.. O zaman miktarı biraz arttırmalısınız..) bir fincana koyuyorsunuz.. Üzerine kaynar su döküp 5-10 dakika gibi bir süre bekliyorsunuz.. Demlendikten sonra isterseniz balla tatlandırabilirsiniz.. Ben sade seviyorum.. 




Faydaları saymakla bitmiyor..


Yatıştırıcı etkisi var.. Endişe ve depresyonun neden olduğu gerginlikleri gideriyor..
Mide ve barsak ağrılarını kesiyor..


Mide ve barsak gazlarını söküyor..
Hafızayı güçlendiriyor..
Hazımsızlık, başağrısı ve migrene iyi geliyor..
Terlemeyi sağlıyor.. Ateşli soğuk algınlıkları, nezle ve bronşite de iyi geliyor..
Tansiyonu düşürüyor..
Antiseptik..
Baş dönmesi ve kulak çınlamasını da kesiyor... 
Regl ağrılarını da kesiyormuş.. Üstelik düzene sokuyormuş.. 


Ve en önemlisi huzursuzluk ve sıkıntıları gideriyor.. Ben bir bunu bilip içiyordum.. Uyku getiriyor, rahatlatıyor diye.. Bu sakinleştirici etkiyi arttırmak için rezene ile karıştırmak gerekiyormuş.. Denenmeli..

Araştırırken öğrendim ki kırışıklıklara da iyi geliyormuş.. Kaynamış suya ekleyip 10 dakika buhar banyosu yapmak gerekirmiş.. Pek ala.. 


Evde mutlaka bulundurulması gereken bir bitki melisa.. Çok pahalı diil.. 50 gramı 4-5 lira civarında.. Bu miktarda melisa bir büyük kavonozu dolduruyor..


Görüşmek üzere..

2 yorum: