9 Kasım 2010 Salı

Faydalı Bitkiler-2


En sevdiğiniz bitki hangisi?? Benim ki tartışmasız "NANE".. Her şeyden önce kokusu yeter.. Bana bol güneşli, ılık esintili sabahları anımsatır.. Güzel bir kahvaltı sofrasını ya da açık havada yenen kalabalık, bol kahkahalı akşam yemeklerini.. Bazen annemin endişelerini.. Hepsi huzur verir bana.. Bu yüzden markette bir şey alıyorsam nanelisine yönelirim.. Yeşil çay mı alıyorum, nanelisini alırım.. Çikolatalı mı nanelisini arar gözlerim.. Naneli şekeri çantamdan eksik etmem.. Her türlü de yerim, içerim..Çayını severim, şeker olarak severim, sabahları domates üstüne severim, tazesini/kurusunuher tür yemekte severim.. Severim de severim.. Bir şeyi sade mi buldum elim hemen naneye gider..


İsterim ki kendi nanelerimi kendim büyüteyim.. Evimin her yeri mis gibi nane koksun.. Anneannemin kocaman bir bahçesi vardı, bayılırdı ekip biçmeye.. Onun naneleri bahçenin en çok su alan yerlerinde yetişirdi.. Burdan bilirimki nane su sever, nem sever.. Ordan toplayıp yemenin tadı başkaydı elbet.. Annem saksıda yetiştirmeye çalıştı ama sanırım pek olmadı..

Benim taaa liseden arkadaşım S bana söz vermişti.. Sana saksıda nane getiricem diye.. Burdan hatırlatırım kendisine.. Getirirse ben de denemeye hazırım büyütmeyi..



Biliriz ki pek çok şeye iyi gelir nane.. Çoğu bilinir.. Bilinmekle kalmaz hepimizce çeşitli amaçlarla kullanılır.. En çok da mide bulantılarında sanırım..
  • İştah açar. 
  • Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. 
  • Strese ve baş ağrısına iyi gelir. 
  • Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır. Ateşi düşürür. 
  • Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır. 
  • Gaz söktürücüdür. 
  • Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. 
  • Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir. 
  • Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. 
  • Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır. 
  • Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir. 
  • Anne sütünü arttırır. 

Bilmediğim de çok yararı varmış.. Mesela nane yağı yanık lekelerini gideriyormuş, soğuktan kaynaklı şişlikleri indiriyormuş.. Nane suyuna bir miktar sirke konulduğunda iç kanamaların durdurulmasına yardımcı oluyormuş.. Zencefille tüketildiğinde soğuk algınlığına karşı direncinizi arttırıyormuş..


Nane herşeye yakışıyor üstelik.. Tüketmesi bu yüzden çok kolay.. Limonataya koyun, nane-limon yapın, salatalara ekleyin.. Nane şekerini çantanızdan eksik etmeyin ki bunaldığınızda sizi ferahlatsın.. Anlatmakla bitecek gibi değil.. Ben ise kendisini en çok çikolata içinde seviyorum.. Sevmiyorum; ölüyorum, bitiyorum:))

Belki yakında naneli tariflerle karşınızda olurum, kimbilir?? Bol naneli günler:))

2 yorum:

  1. O zaman ilk buluşmamızda birer After Eight'li dondurma yesek diyorum ? :) ben de hastasıyım naneli çikolatanın :) ne güzel bir seri olmuş bu böyle :)

    YanıtlaSil
  2. :)) süper olur.. tabi artık şu ilk buluşmamız gerçekleşirse de süper olur:)) bu arada red kitlerini kıskandım çok:) iyi okumalar:))

    YanıtlaSil