1 Kasım 2010 Pazartesi

Bale Sever misiniz?

Ben severim.. Dansın her türlüsünü seven biriyim zaten.. Ama balerinler/baletler bana sıradışı gelirler.. Dolayısıyla bale de.. Neden mi? Her şeyden önce disiplinleri sanırım.. Benim asla sahip olamadığım ve belki olamayacağım bir disipline sahipler, sahip olmak zorundalar.. Yıllarca bu disiplinle çalışmaları gerek ama küçük bir sakatlıkla her şey bitebilir de.. Ve sanırım hemen her günleri ağrılar içinde geçiyor.. Üstelik bana insan vücudunun ne kadar güzel olduğunu hatırlatıyorlar..




Evet ne yapsak ne yapsak derken baleye gitmeye karar verdik.. Cumartesi Süreyya Operası'ndaki gösterime.. Yer bulmakta zorlanmadık (!).. Üçlü bir gösterimdi.. Concerto Barocco, Creatures, Mi favorita.. Concerto Barocco ile başlıyor gösteri.. Concerto Barocco ilk kez 1941’de Rio de Janerio’da sahnelenmiş.. Neoklasik balenin öncüsü George Balanchine’e ait olan bu eser 1948 yılında New York Şehir Balesi'nin  açılışında sergilenen üç eserden biriymiş.. Eserin müziği John Sebastian Bach'a ait..

İkinci olarak 5 çiftten oluşan "Creatures".. Klasik Türk müziğinden İran perküsyonlarına, müzikleri özenle seçilmiş (müzisyen Dhaffer Yousef).. İzleyeni kendi içine doğru bir yolculuğa sürüklediği iddia ediliyor.. Bu konuda bir şey diyemem ama tüm salonun en çok beğendiği eserin bu olduğunu söyleyebilirim.. Herkes heyecanlandı, büyülendi, hayran kaldı.. 

Creatures'dan bir sahne..

Son olarak ise Mi favorita.. Paris Operası'nın baş dansçılarından  José Martinez taradından ilk kez 2002 senesinde sahneye konmuş.. Müziği de Gaetano Donizetti’ye ait.. Klasik bir eser gibi görünüyor ilk başta.. Ama hafifçe gülümsemenize neden olacak nüanslarıyla özgünlüğü yakalıyor.. Bu eserde ki kostümler,  yine Paris Operası baş dansçılarından Agnés Letestu tarafından tasarlanmış ve tasarımda Versay Sarayı ile IV. Louis döneminden etkilenilmiş.. 

Ve tabii en güzeli Süreyya Operası.. 



 

Buna veya diğer etkinliklere gitmek isterseniz bilgi almak için Süreyya Operası'ndan, İnternet üzerinden bilet almak isterseniz, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Etkinlikleri için buradan ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Etkinlikleri içinse buradan yararlanabilirsiniz.. Ayrıca www.idobale.com adresi de size yardımcı olacak.. Telefon açmak istiyorum ben derseniz 0216 346 15 31/120.. Şimdilik tüm ihtiyacınız bu sanıyorum.. İyi seyirler..

2 yorum:

  1. canım,ne güzel anlatmışsın :)
    bayılırım bale izlemeye.
    üniversitede çok gittim o zamanlar AKM vardı,güzelim AKM'yi de kapattılar şimdi opera izlemek için karşıya geçmem gerekiyor :( gerçi Süreyya çok güzel ama malesef çok uzak.aslında bunlar bahane olmamalı,çünkü bale gerçekten insanı alıp götüren bir gösteri sanatı..fındıkkıran'ı unutamıyorum :)

    YanıtlaSil
  2. malesef canım bizim ülkemiz bu konuda çok kısır.. üstelik istambul gibi bir kentte imkanların böyle kısıtlı olması can sıkıcı.. bu yetmezmiş gibi ulaşım insanı canından bezdirecek durumda.. yani bizim evde otururken ya canım istedi bir çıkıp baleye, operaya, tiyatroya gideyim deme lüksümüz yok.. tüm gününü buna ayıracaksın.. trafiği yolu çekeceksin.. onca yorgunluktan sonra tadını çıkarabilirsen ne ala..:(( eh bunlara rağmen bazı keyiflerden vazgeçmemek gerekiyor:)

    YanıtlaSil